Scroll Top

Πως καθαρίζουμε σωστά το στρώμα μας

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΑΣ

Το στρώμα ύπνου είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της καθημερινότητάς μας καθώς βρισκόμαστε σε αυτό τουλάχιστον 8 ώρες καθημερινά. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή της ποιότητας  που θα εμπιστευτούμε τον ύπνο μας αλλά και στον τρόπο που θα κρατήσουμε υγιεινό το περιβάλλον της ξεκούρασης μας.

Το ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια του ύπνου εκκρίνει υγρά (ιδρώτα) όλες τις εποχές του χρόνου. Όμως πέρα από αυτό, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ατυχήματος είτε σωματικού ( ούρα, αίμα), είτε πρακτικού ( νερό, καφές, ποτό). Φυσικά υπάρχουν και οι εξωγενείς παράγοντες, όπως η σκόνη που υπάρχει διαρκώς στην ατμόσφαιρα.

Παλαιότερα το βασικό μέσο καθαρισμού και αποστείρωσης των στρωμάτων ήταν η έκθεσή τους στον ήλιο. Οι νοικοκυρές τοποθετούσαν τα στρώματα στις αυλές, τα χτυπούσαν με τον κόπανο για να φύγει η σκόνη και τα άφηναν 2-3 ώρες στον ήλιο για να στεγνώσουν τυχόν υγρασίες. Αυτό στις μέρες μας είναι μία πολύ δύσκολη και χρονοβόρα πρακτική.

Αν ακολουθήσουμε τις παρακάτω απλές πρακτικές θα έχουμε πάντα ένα υγιεινό περιβάλλον ύπνου:

  • Χρήση Αδιάβροχου Καλύμματος

Ένα καλό βαμβακερό αδιάβροχο κάλυμμα καινούριας τεχνολογίας προστατεύει 100% το στρώμα μας από όλες τις παραπάνω περιπτώσεις. Το κάλυμμα θα πρέπει να αφήνει το στρώμα να αναπνέει και να έχει ισχυρή αδιαβροχοποίηση ώστε να κρατά την υγρασία στην επιφάνειά του.

  • Ηλεκτρική Σκούπα

Κάθε ηλεκτρική σκούπα διαθέτει το εξάρτημα ταπετσαρίας. Με αυτό 2 με 3 φορές το μήνα σκουπίζουμε την επιφάνεια του στρώματος με κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω απαλά (είναι πολύ σημαντικό το σκούπισμα με αυτό το τρόπο και μόνο για να αποφύγουμε να πληγώσουμε το ύφασμα του στρώματος).

  • Αερισμός

Πολύ σημαντικό για την διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος ύπνου είναι, αφενός ο καθημερινός αερισμός του υπνοδωματίου και αφετέρου ο αερισμός του στρώματος. Σε κάθε αλλαγή σεντονιών αφήνουμε το στρώμα 2 με 3 ώρες ακάλυπτο (αφαιρώντας και το αδιάβροχο κάλυμμα), πρίν στρώσουμε τα καθαρά σεντόνια.

 

  • Περιστροφή Στρώματος

Το στρώμα μας θα πρέπει να γυρίζεται από όλες τις πλευρές ( κατά μήκος και κατά πλάτος). Με αυτό τον τρόπο τα υλικά στο εσωτερικό του στρώματος χρησιμοποιούνται το ίδιο και από τις δύο πλευρές, αποφεύγοντας μονόπλευρες αλλοιώσεις , αλλά γίνεται και σωστός αερισμός στο στρώμα, που βοηθά στην υγεία του ύπνου.

  • Απορροφητικό χαρτί και Σόδα

Αν παρόλα τα παραπάνω μας συμβεί κάποιο ατύχημα και οποιαδήποτε υγρασία λερώσει το στρώμα μας τότε θα πρέπει πολύ άμεσα με ένα καλό απορροφητικό χαρτί να ταμπονάρουμε και όχι να τρίψουμε το λεκέ. Αφού έχουμε τραβήξει το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας, τότε ρίχνουμε μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας για μερικές ώρες. Τέλος απομακρύνουμε τη σόδα με την ηλεκτρική σκούπα και όχι με κάποιο βρεγμένο πανί γιατί θα προσθέσουμε κι άλλη υγρασία.

 

Δεν σε κάλυψα; Έχεις απορίες;

Μη διστάσεις. Ρώτησέ μας και θα λάβεις σύντομα απάντηση από τους ειδικούς.