Scroll Top

Ύπνος και Εγκυμοσύνη

ΥΠΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η περίοδος εγκυμοσύνης είναι από τις πιο γλυκές αλλά και τις πιο περίεργες περιόδους στη ζωή της γυναίκας. Έρχονται αλλαγές στην καθημερινή της ρουτίνα αλλά και στο σώμα της. Φυσικά οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν και την από κοινού ζωή του ζευγαριού και αλλάζει τη μέχρι τώρα συνθήκη επικοινωνίας τους.

Μία από πρώτες αλλαγές στη καθημερινή ρουτίνα είναι αυτή του ύπνου, καθώς επηρεάζεται τόσο η θέση του ύπνου, όσο και η ποιότητά του αφού συχνά υποφέρουν από αϋπνίες, δυσπεψίες, πόνους στη πλάτη κ.α.

Ο ύπνος κατά την περίοδο αυτή είναι πολύ σημαντικός, αφού το επιβαρυμένο σώμα χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση για να αντεπεξέλθει.

ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΥΠΝΟΥ

Η πιο βοηθητική θέση ύπνου είναι στο πλάι και ιδιαίτερα από την αριστερή πλευρά, καθώς αυτή η θέση βοηθά στη βέλτιστη κυκλοφορία του αίματος προς τον πλακούντα. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι αν αλλάξει η στάση του ύπνου κινδυνεύει η μητέρα και το έμβρυο, άλλωστε είναι αναπόφευκτη η αλλαγή θέσης κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι θέσεις όπως ανάσκελα ή μπρούμυτα δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικές.

Η στάση ύπνου ανάσκελα επιβαρύνει τη πλάτη και πιέζει το έντερο και τα αιμοφόρα αγγεία. Καλό θα είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Η στάση του ύπνου μπρούμυτα είναι πρακτικά δυσλειτουργική, καθώς ήδη από τους πρώτους μήνες της κύησης προκαλούνται έντονοι πόνοι στο στήθος. Στην προχωρημένη κύηση, η φουσκωμένη κοιλίτσα σίγουρα δεν εξυπηρετεί στο να βολευτεί η μανούλα σε αυτή τη θέση.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΣΤΡΩΜΑ;

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και οι ανάγκες μπορεί να αλλάζουν. Παρόλα αυτά υπάρχει μια γενική προσέγγιση ως προς το τι είναι πιο βοηθητικό.

Τα στρώματα με ενισχυμένο ορθοπεδικό πυρήνα και πλούσια γέμιση σε αφρώδη υλικά είναι τα πιο βοηθητικά. Γι’ αυτό προτιμάμε τα στρώματα από 27 cm και πάνω.

 

Έχουν την ιδιότητα να αντέχουν πολύ βάρος (εφόσον η πλαϊνή θέση είναι η πιο συνηθισμένη το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του σώματος ασκείται στον γοφό). Κρατούν τη σπονδυλική στήλη στη σωστή της θέση χωρίς να παραμορφώνεται. Επίσης παρέχει την κατάλληλη ταλάντωση ώστε να βοηθά το σώμα προχωρημένης κύησης να γυρίσει πλευρό αλλά και να σηκωθεί από το κρεβάτι.

 

Παράλληλα η πλούσια γέμιση σε αφρώδη υλικά προσφέρει ελαστικότητα, άνεση, αφού προσαρμόζεται στις καμπύλες του σώματος, απορροφά τους κραδασμούς κατά την αλλαγή στάσεων ύπνου και δεν μεταφέρεται η κίνηση σε όλη την έκταση του στρώματος.

Τα στρώματα με ανατομικό πυρήνα έχουν πιο μαλακή αίσθηση γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προτιμείστε ανατομικά στρώματα μέτριας μαλακότητας. Τα πολύ μαλακά στρώματα δεν είναι βοηθητικά για όλους τους παραπάνω λόγους. Όμως φροντίζουμε να επιλέγουμε ανατομικά στρώματα με πλεκτά υφάσματα για να είναι πιο ελαστικά στην επιφάνεια και να μας δίνουν την επιθυμητή αίσθηση μαλακότητας.

 

 

Απόλαυσε την εγκυμοσύνη σου με το αλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Δέ σε καλύψαμε; Έχεις απορίες;

Μη διστάσεις. Ρώτησέ μας και θα λάβεις σύντομα απάντηση απο τους ειδικούς.